Dinsdag 27 september vond de Burendag Groot Schiphol Bereikbaar plaats in Pharos Hoofddorp. Het was een geslaagde dag waar de buren uit het Groot Schiphol-gebied elkaar beter leerden kennen. Ook hebben ze veel hebben geleerd van onze sprekers: van gedragsverandering tot trends in duurzame mobiliteit. Lees snel verder voor de tips & tricks van de sprekers op de Burendag. Uiteraard lees je hier op hoofdlijnen wat onze sprekers hebben gedeeld. Kom naar de volgende Burendag voor de volledige inhoud van het programma.
‘I would like to thank you for the wonderful hospitality and presentations on the Burendag!
It was a great couple of hours and I look forward to more events in the future.’ – deelnemer Burendag
De laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit: wat betekent dit voor jouw organisatie?
Marc van der Seijs (trendanalist bij Syndesmo) startte met een presentatie over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Welke trends hebben invloed op de mobiliteit van je organisatie?
- We leerden dat ieder mens er gelukkig van wordt om minimaal 1.06 uur per dag mobiel (of onderweg) te zijn: de Marchetti’s Constante.
- Er vinden veel veranderingen plaats in de wereld zoals: de groei van de wereldbevolking, de vergrijzing, en ‘fake news’.
- Ook zijn er megatrends zoals hybride werken en ‘war on talent’: het is steeds moeilijker om goed personeel te vinden. Wat doe je als werkgever om dit talent aan je te binden?
- Een mogelijke oplossing is om ‘mobility as service’ aan te bieden: waarbij je alle verschillende facetten van mobiliteit in één dienst aanbiedt: afrekenen, reisinformatie, plannen, boeken en gebruiken.
- Ook is het creëren van mobiliteitshubs een goede oplossing voor de veranderende wereld.
Gedragsverandering – hoe bereik je dat?
De tweede spreker van de dag was gedragspsycholoog Chantal van der Leest. Zij laat je zien hoe vreemd het kan voelen als je gewoontes wilt veranderen. Chantal gaf ons drie hacks om gedrag te veranderen van werknemers:
- Maak het automatisch: zorg ervoor dat de verandering die je aan wilt brengen ook onbewust en automatisch wordt. Er zijn heel veel handelingen die we op een dag onbewust doen, zonder hierover na te denken. Begin met een concreet plan en zorg ervoor dat de verandering in gedrag een gewoonte wordt: een ‘als-dan-plan’. Dit plan gaat als volgt: als een bepaalde situatie zich voordoet, dan verricht je een bepaalde handeling. Bijvoorbeeld: als ik voor 08:00 uur klaar ben om naar werk te gaan, dan ga ik met de fiets.
- Maak het gemakkelijk: maak het gemakkelijk en toegankelijk voor je werknemers om mee te gaan met de verandering. Denk bijvoorbeeld aan een nette en toegankelijke fietsenstalling vlakbij de ingang van kantoor, met oplaadpunten voor elektrische fietsen.
- Maak het leuk: zorg ervoor dat je werknemers plezier kunnen hebben met de nieuwe verandering en beloon of geef complimenten. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke ‘fiets naar werk’-dag, of een andere mogelijkheid waarbij je werknemers plezier ervaren in de verandering.
Hoe verbeteren we de bereikbaarheid van metropoolregio Amsterdam?
Inge van Huffelen en David Quarles van Ufford van Samen Bouwen aan Bereikbaarheid vertelden ons over welke opgave de verstedelijking in de Metropoolregio Amsterdam voor mobiliteit met zich meebrengt. Uit Het Multimodaal Toekomstbeeld MRA 2040 blijkt dat het Rijk en de regio scherpe keuzes moeten maken, willen we de Metropoolregio Amsterdam aantrekkelijk en bereikbaar houden. Inge en David vertelden over welke zes sturingprincipes het onderzoek omvat:
- Afremmen en spreiden mobiliteitsgroei
- Stem verstedelijking af op de kwaliteit van de bereikbaarheid en nabijheid
- Verbeter stedelijke en regionale fietsnetwerken
- Schaalsprong OV door stapsgewijs ontvlechten van openbaar vervoer
- Ringen draaiende houden
- Ontwikkel 1 of 2 regionale hubs per corridor
Een kijkje in de keuken bij: ALD Automotive
HR-director Daniëlle Kruger van ALD Automotive vertelde wat voor een gloednieuwe mobiliteitsregeling zij gaan lanceren voor hun medewerkers. Deze nieuwe regeling ontsluit meerdere mobiliteitsvormen, geeft inzicht in impact, is een proeftuin voor innovatie en moet zoveel mogelijk kostenneutraal zijn. Daniëlle vertelde ook hoe je tot zo’n regeling komt, door onder andere:
- te starten met een mobiliteitsscan
- een multidisciplinair team te vormen
- steeds de aanpak te blijven toetsen bij het MT
Een heerlijke lokale lunch van The Farm Kitchen: tijd om elkaar als buren beter te leren kennen
We sloten de dag af met een heerlijke lunch van The Farm Kitchen, en eigenaar Jonathan Karpathios vertelde meer over duurzaam ondernemen. Wist je dat een gemiddelde maaltijd in Amsterdam 32.000 kilometer aflegt voor dat het op jouw bord komt? Dat kan beter! Daarom maakt The Farm Kitchen gebruik van lokale producten die veel minder kilometers afleggen, door lokale netwerken en ecosystemen te creëren in de omgeving. Tijdens deze lekkere lunch hebben we elkaar als buren in het Groot Schiphol-gebied beter leren kennen.





