Foto Leander Witjes

Interview met fietsambassadeur Politie Nederland

Fiets je Fris programma succesvol

“We hebben één boodschap: Fiets je fris. ” Vertelt Leander Witjes, verantwoordelijk voor fietsmobiliteit bij Politie Nederland, de grootste werkgever van Nederland en gastspreker bij een webinar van Groot Schiphol Bereikbaar. “Fiets naar je werk en je komt twee keer per dag een half uur goed in beweging. Voor agenten -die voor hun werk jaarlijks een sporttest moeten doen- is dat een goede prikkel. Dit gaf ons een pakkende en positieve invalshoek om de fiets onder de aandacht te brengen.”  

Gefaseerd naar 7.500 fietsen en 1.200 speed pedelecs 

“We schakelen gefaseerd over naar 7.500 fietsen in verschillende uitvoeringen en 1.200 speed pedelecs.”  Vertelt Leander: “In het begin kostte het moeite om af te komen van het imago van de e-bike of speed pedelec. Het werd eerst vooral als vervoermiddel voor oudere mensen gezien. In de praktijk blijkt dat iedereen na een eerste ervaring ‘om’ gaat. Daarom hebben we een Bike Experience Day georganiseerd waar collega’s op een wielerbaan konden testrijden en organiseren we ook testdagen en -acties in het land.”  

Regionaal netwerk van ambassadeurs

“We zijn ons programma klein gestart en konden onderweg veel leren over wat goed werkt. We hebben telkens ons netwerk van interne ambassadeurs gebruikt om de boodschap per onderdeel en regio te vertalen. Zo kregen we aandacht en bouwden we beleidsmatig draagvlak op. Mijn belangrijkste boodschap aan mensen die willen werken aan duurzamer woon-werk verkeer is dan ook dat je niet eerst een groot plan moet maken, maar gewoon moet beginnen.”   

Vitaliteit en re-integratie 

Bijzonder is ook dat de fiets nu ook een plek heeft in programma’s rondom vitaliteit en re-integratie. Posttraumatische stressstoornis is een beroepsrisico voor agenten. Voor mensen die er mee te maken hebben is nu een fietsprogramma opgezet waarmee ze samen met een buddy fietsen en onderweg in gesprek raken. En mensen in een re-integratietraject stimuleren we zeer nadrukkelijk om op de fiets naar het werk te komen.”   

De meest duurzame kilometer

Leander geeft tijdens het webinar uitleg over hoe succesvol grote en kleine incentives werken om de fiets onder de aandacht te houden. “De bikkelcampagne is daar een voorbeeld van, waarmee we collega’s in het zonnetje zetten die ook in de koudere maanden blijven fietsen. Tegelijkertijd kijken we ook naar de mogelijkheid om mensen die achter een bureau werken in de toekomst 50% vanuit huis te laten werken. De meest duurzame kilometer is immers de kilometer die je niet maakt.” 

Leander Witjes was gastspreker tijdens het webinar van Groot Schiphol Bereikbaar van 10 juni jongstleden.

Deel dit stuk

Meer nieuws

Groot Schiphol Bereikbaar draagt stokje over aan Breikers per 1 januari 2024

“Na een periode van vijf jaar draagt het Groot Schiphol Bereikbaar-team het initiatief over aan Breikers. In de afgelopen jaren hebben we...

De Burendag 2023: Trends en beleid in duurzame mobiliteit

Maandag 25 september vond de Groot Schiphol Bereikbaar Burendag plaats in Pharos Hoofddorp. Het was een geslaagde dag waar de buren uit...

Werkzaamheden station Schiphol Airport weer van start

De komende maanden wordt er weer hard gewerkt op en aan de sporen rondom Schiphol door aannemer BAM Infra Civiel. ProRail vervangt...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief