Een bereikbaar en leefbaar Schiphol-gebied door slimmer, flexibeler en duurzamer te reizen

Last meter solutions belangrijk voor fietsforenzen

“Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik straks met mijn fiets onder de arm naar mijn bureau loop.” Boi Dreesens heeft sinds kort Schiphol-Centrum als standplaats. “Toen ik nog bij cargo werkte kon ik mijn fiets mee naar kantoor nemen. Je kunt daar ook douchen en omkleden. Ik zou het persoonlijk fantastisch vinden wanneer er ook op Schiphol-Centrum voorzieningen komen. Zoals een beveiligde fietsenstalling.” 

Een met de hand gebouwde gravelbike 

“Ik rijd naar mijn werk op mijn met de hand gebouwde gravelbike. Dat is een all-road racefiets met brede banden, waarmee je bijvoorbeeld ook bospaden op kunt gaan. Ik fiets er ieder jaar de Ronde van Vlaanderen mee. Echt een fiets waar je zuinig op bent. Je wilt dan ook zeker weten dat hij ergens droog en veilig staat terwijl je aan het werk bent. Ik kan me voorstellen dat dat ook voor mensen met een nieuwe e-bike of speed pedelec ook belangrijk is.” 

Nieuwe sportieve familietraditie 

“Zelf ben ik maar een jaar of zes geleden begonnen met fietsen. Het is heerlijk en ontspannend om van en naar het werk te fietsen. Ik kom ’s avonds veel meer ontspannen thuis dan wanneer ik in de file heb gestaan. En omdat je op een dag zo’n 70 kilometer aflegt werk je ook aan je conditie. Dat mag ook wel, want met drie kinderen thuis hebben mijn vrouw en ik een volle agenda en is het moeilijk om tijd vrij te maken om naar de sportschool te gaan.” 

Boi Dreesens op de fiets

Vuile was mee naar huis 

“Iedereen reist natuurlijk op zijn eigen manier. Behalve een goede stalling vind ik het ook fijn om een locker te hebben voor droge kleding en een ruimte waar je kunt douchen en je op kunt frissen. Vanwege de afstand die ik afleg naar mijn werk en de manier waarop ik fiets is het handiger om de dag van de voren droge kleding mee te nemen en in mijn locker te doen. Ik kan dan op mijn fietsdag moeiteloos omkleden en neem dan de dag er op de vuile was mee naar huis. Planning is dus wel belangrijk.” 

Ook de laatste meters tellen 

“In bagagemanagement leer je dat iedere stap van het handlingsproces van ieder stuk bagage even kritisch is. Dat gaat in zekere zin ook op voor woon-werk verkeer met de fiets. Een slim wegennet, een veilig wegdek en goede verlichting maken het allemaal mogelijk om met de fiets te gaan, maar zonder een voorziening op de laatste meters voor kantoor wordt het opeens weer een stuk minder aantrekkelijk. Misschien moeten we het daarom ook naast last mile solutions ook over last meter solutions hebben.” 

Dit interview vertelt het verhaal van de forens en reiziger in het Groot-Schiphol gebied. Eigen ervaringen worden gedeeld. Er worden geen uitspraken namens de werkgever gedaan.  

Deel dit stuk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Meer nieuws

Schiphol Go: mobiliteitsmanager in de cloud

Sinds 1 september is Schiphol Go live. Een nieuwe app -ontwikkeld in opdracht van de Schiphol Group- die al het reken en...

Webinar terugkijken: Elektrisch vervoer in de logistiek

Kijk de eerste online Mobiliteitstafel Schiphol terug! We trapten af met het thema ‘Elektrisch vervoer in de logistiek’. Een actueel thema, want...

Werkgevers in de MRA blijven zich samen inzetten voor hybride werken

Het afgelopen jaar zijn 50 nieuwe organisaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aangesloten bij de Samenwerkingsovereenkomst flexibel werken en slim reizen. In totaal...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief