Sneller op bestemming met Social Ride

Op 16 september jongstleden opende ze de Social Ride voor ondernemers en bestuurders uit Groot Schiphol met een pleidooi voor de fiets als duurzaam alternatief voor de auto. Het bood Peggy Laurs, adjunct-directeur van de Vervoerregio Amsterdam, ook de gelegenheid om de hoogwaardige fietsverbinding zelf te ervaren. We vragen haar hoe ze terugkijkt op het fietsevenement dat mede door Groot Schiphol Bereikbaar werd georganiseerd.

Fors investeren in fietsinfrastructuur

Peggy Laurs werd niet zomaar gevraagd om de opening te verzorgen. Vervoerregio Amsterdam heeft de fiets hoog op de agenda staan. In de 15 gemeenten in de regio Amsterdam realiseert het bestuurlijk samenwerkingsverband tal van (snel)fietspaden, fietsbruggen, tunnels en fietsenstallingen. Het is één van de vele oplossingsrichtingen waar de Vervoerregio aan werkt. Om de Amsterdamse regio met zijn complexe mobiliteitsopgaven ook de komende jaren bereikbaar en leefbaar te houden. 

Bovendien komt er binnenkort een 22 kilometer lange snelfietsroute van Hoofddorp naar Amsterdam, met Schiphol als tussenhalte. Het maakt Schiphol en het gebied eromheen uitstekend bereikbaar per fiets. Ook passagiers van de luchthaven kunnen de snelfietspaden gebruiken en doorfietsen tot aan de terminal. Op Schiphol kunnen fietsers vervolgens gebruik maken van afgesloten fietsenstallingen en fietskluizen.

Peggy Laurs van Vervoerregio Amsterdam tijdens de Social Ride

De Vervoerregio Amsterdam en goinGDutch willen dat zoveel mogelijk mensen comfortabel, snel en duurzaam kunnen reizen. Ook met de fiets. Zij gaan de fietspaden bij Schiphol-Noord verbeteren door de aanleg van een snelfietsroute en willen graag weten hoe fietsers dit ervaren. Via een enquête vragen ze fietsers eerst naar hun mening over de huidige fietsverbinding. Als de route klaar is in 2022, wordt opnieuw naar je mening gevraagd. Fiets jij wel eens door het gebied? Vul hier de enquête in.

Test

Bruggetjes waar je overheen moet

“Infrastructurele oplossingen zijn een onderdeel van de oplossing.” Geeft Peggy aan. “Tegelijkertijd kun je als individu tal van praktische redenen bedenken om nog even te wachten met op de fiets te stappen. Als je daarentegen met iemand op de fiets stapt die je onderweg bijpraat over zijn ervaringen, ga je vanzelf de mogelijkheden zien. In plaats van de moeilijkheden.”

De Social Ride was wat Peggy betreft een unieke gelegenheid om met ondernemers en bestuurders in gesprek te gaan. Het bood volop mogelijkheden om ervaringen te delen en inzicht te krijgen in de manier waarop deelnemende organisaties nadenken over fietsstimulering. “Regen hoeft bijvoorbeeld geen spelbreker te zijn wanneer je weet dat je je regenkleding kunt drogen in een speciale ruimte. Zo was bijvoorbeeld de tussenstop bij de fietskelder van Heineken inspirerend om te bezoeken. Voorzien van alle gemakken voor de laatste meters naar het bureau, met kluisjes, douches en een beveiligde stalling.”

Fietscomfort en veiligheid

De Social Ride bood ook de mogelijkheid om in de praktijk te merken welke faciliteiten er langs de fietspaden rond Schiphol zijn die het mogelijk maken om de langere stukken woon-werkverkeer op de fiets af te leggen. “Je ziet ook hoe er aan de veiligheid van de fietspaden is gedacht en hoe er bij de aanleg rekening wordt gehouden met het fietscomfort voor fietsforenzen. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een nieuw fietsservicepunt, waar je als fietser terecht kunt voor alle voorzieningen: van fietsonderhoud tot een stomerij voor je werkpak. Je merkt dat je met een e-bike ontspannen en representatief op de plaats van bestemming aankomt, waardoor het een uitstekend alternatief is voor de auto.”

Flinke uitdaging voor de boeg

“We staan nog voor een flinke uitdaging. Niemand weet nog precies hoe de post-corona mobiliteit eruit komt te zien. We weten allemaal wel dat we niet terug de hyperspits in willen. Tegelijkertijd zien we dat het verkeer snel toeneemt zodra we uit een lockdown komen. Een goede infrastructuur is een deel van de oplossing. Welke keuzes je als forens zelf maakt is ook belangrijk. En hoe je als werkgever daarbij de voorwaarden kunt scheppen. Een evenement zoals de Social Ride is daarbij zeker een bron van inspiratie voor ons allemaal.”

Deel dit stuk

Meer nieuws

Werkzaamheden station Schiphol Airport weer van start

De komende maanden wordt er weer hard gewerkt op en aan de sporen rondom Schiphol door aannemer BAM Infra Civiel. ProRail vervangt...
Logo SADC

Officiële opening ‘groen ommetje’ en bloemrijke paden op Schiphol-Rijk

Haarlem, 13 september 2023 “Toch wel een plechtig moment!” vertelt parkmanager Dorita Megens. “Het eerste groene lunchrondje van Schiphol is een feit....

Kom naar de Groot Schiphol Burendag op 25 september 

Hoe goed ken jij je buren? En weet je wat zij bijdragen aan een beter bereikbaar Groot Schiphol? Kom op maandag 25...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief