Terugblik 2021

Terugblik: mijlpalen in 2021

Graag staan we stil bij alles wat we in 2021 in samenwerking met onze partners hebben gerealiseerd. In een mijlpalenoverzicht blikken we terug op de belangrijkste acties, evenementen en interviews van het afgelopen jaar. We wensen iedereen alvast een gezond en gelukkig jaareinde en hopen samen in 2022 nog meer te bereiken op het gebied van duurzame mobiliteit! 

Vrouw werkt thuis met laptop

Webinar: post corona mobiliteit

Begin van het jaar gaf onze mobiliteitsexpert Ruud de Groot een webinar over post corona mobiliteit. In een uur gaf hij handvatten om te komen tot een sterk en flexibel mobiliteitsbeleid en demonstreerde hij dit aan de hand van het beleid bij de ANWB. Het webinar is online terug te kijken via de onderstaande button. 

E-bike probeeractie  

Afgelopen jaar vond voor de tweede keer onze e-bike probeer actie plaats. In samenwerking met lokale fietsenwinkels rondom de regio. Forenzen uit de regio Groot-Schiphol konden gratis en vrijblijvend twee weken een e-bike testen. Tegelijkertijd werd er een bijdrage geleverd aan het goede doel. Deelnemers trapten gezamenlijk een donatie bij elkaar voor Stichting Fietsmaatjes. 

Webinar: hoe verleid ik medewerkers de fiets te pakken? 

In het voorjaar gaf mobiliteitsexpert Rosemarijn Verdoorn een webinar over fietsstimulering. Hoe kun je medewerkers verleiden om vaker de fiets te pakken? Gastspreker Leander Witjes van de Politie Nederland lichtte toe hoe ze bij de Politie meer medewerkers op de fiets hebben gekregen. Het webinar is online terug te kijken via de onderstaande button.  

Eerste Schiphol Area Mobility Panel 

Afgelopen augustus vond het eerste Schiphol Area Mobility Panel plaats in het circulaire gebouw C-Bèta. Rondom het thema ‘hoe scherp ik mijn mobiliteitsbeleid aan’ gingen Heineken, Intralox, AbbVie en ALD Automotive met elkaar in gesprek. Onder begeleiding van onze mobiliteitsexperts wisselden zij ervaringen uit, spraken ze over actuele vraagstukken en deelden zij onderling hun oplossingen.

Nieuwe website

Groot Schiphol Bereikbaar kreeg dit jaar een nieuwe website! De website werd begin september gelanceerd in een nieuw jasje. Op onze website vind je al het laatste nieuws uit de regio, inspiratieartikelen over en van Groot Schiphol bedrijven, tips & tricks; webinars, folders en handige downloads. 

Feestelijke bijeenkomst: Samenwerkingsovereenkomst flexibel werken en slim reizen 

Op 24 september vond er een feestelijke (online) bijeenkomst plaats en stonden we stil bij de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en vervoerders in de MRA op het gebied van mobiliteit. Groot Schiphol-werkgevers Heineken, Intralox en AbbVie tekenden tijdens de bijeenkomst de Samenwerkingsovereenkomst flexibel werken en slim reizen!  

Social Ride: Groot Schiphol ondernemers en bestuurders samen op de fiets 

16 september was het fiets-naar-je-werk-dag! Ondernemers en bestuurders vanuit en om de Schipholregio testte toen de veelbelovende fietspotentie van dit gebied. Gezamenlijk vroegen zij aandacht voor de fiets als duurzaam alternatief voor de auto. Onderweg stopte zij bij diverse regionale mobiliteitsoplossingen en gaven BAM en Royal Schiphol Group het startsein voor het verder aanpakken van de fietspaden in Schiphol Noord en Oost. Alles met het doel om meer medewerkers in de regio op de fiets te krijgen. 

Webinar: elektrisch vervoer in de logistiek 

Begin oktober vond de eerste online Mobiliteits tafel Schiphol plaats. Het thema van dit webinar was: elektrische vervoer in de logistiek. Expert Michael van Wijngaarden van Breikers vertelde meer over de externe en ruimtelijke ontwikkelingen, wet- en regelgeving en kansen omtrent elektrisch vervoer in de logistiek. Gastsprekers van Lamme Textile Management vertelden hoe zij het elektrificeren van hun wagenpark hebben aangepakt. Ook dit webinar is online terug te kijken via de onderstaande button. 

Omgevingskaart  

In december lanceerden wij een nieuwe interactieve omgevingskaart. Hier vind je alle vervoersmogelijkheden en mobiliteitsvoorzieningen in de Groot Schiphol-regio. Welke opties heb je eigenlijk, als je in de regio per fiets, deelvervoer, openbaar vervoer of shuttleservice wilt reizen? Onze slimme kaart laat de mogelijkheden zien, zodat je inspiratie kan opdoen voor je woon-werkreis. 

Panel bijeenkomst 2: In zes gesprekken naar duurzame gedragsverandering 

Gedragsexpert Cleo Kerkhof zorgde afgelopen november tijdens het tweede Schiphol Area Mobility Panel voor een bijzondere blikopener op gedragsverandering en mobiliteit. Ongeveer zes gesprekken kunnen je al flink op weg helpen om te leren wat er speelt in een organisatie. In het onderstaande stuk blikt mobiliteitsadviseur Ruud de Groot van Groot Schiphol Bereikbaar kort terug op dit panel.  

Tweede Schiphol Area Mobility Panel over gedragsverandering

In vijf stappen naar een sterk mobiliteitsbeleid

Deze maand publiceerden wij een vijf-stappenplan om te komen tot een sterk mobiliteitsbeleid. In stap 1 neem je de bedrijfs cultuur en het beleid onder de loep. Vervolgens kijk je in stap 2 naar de inrichting van jouw omgeving. In stap 3 kijk je naar welke voorzieningen je het beste kunt aanbieden. Stap 4 gaat over gedrag en communicatie en stap 5 gaat over een beleving creëren. Benieuwd waar je onderweg allemaal aan moet denken? 

Whitepaper duurzame mobiliteit en gedragsverandering 

Waarom neemt de één de fiets en stapt de ander in de auto? Om dit en andere mobiliteitskeuzes van forenzen in kaart te brengen, voerden we in samenwerking met MarketResponse een onderzoek uit naar de mens achter de forens. Uit het onderzoek blijkt dat er vier leefwerelden zijn die bepalen hoe je nadenkt over mobiliteit. Per leefwereld zijn er duidelijke verschillen in: de motieven voor vervoerskeuze maar ook de voorkeuren voor vormen van mobiliteit. Het onderzoek helpt om communicatie, beleid en acties beter aan te laten sluiten bij de motivatie. 

Deel dit stuk

Meer nieuws

Groot Schiphol Bereikbaar draagt stokje over aan Breikers per 1 januari 2024

“Na een periode van vijf jaar draagt het Groot Schiphol Bereikbaar-team het initiatief over aan Breikers. In de afgelopen jaren hebben we...

De Burendag 2023: Trends en beleid in duurzame mobiliteit

Maandag 25 september vond de Groot Schiphol Bereikbaar Burendag plaats in Pharos Hoofddorp. Het was een geslaagde dag waar de buren uit...

Werkzaamheden station Schiphol Airport weer van start

De komende maanden wordt er weer hard gewerkt op en aan de sporen rondom Schiphol door aannemer BAM Infra Civiel. ProRail vervangt...
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief