Waarom fietsen naar je werk (minstens) vijf keer beter is

Het wordt langer licht en minder koud. Ideaal weer om op de fiets naar je werk te gaan. En om medewerkers te stimuleren het zelfde te doen. Hoe help je ze in het spreekwoordelijke zadel? Op 25 mei is het nationale fiets-naar-je-werk-dag. Een ideaal moment om naar toe te werken in de interne media van je bedrijf. Bijvoorbeeld door ze attent te maken op alle voordelen van fietsen forenzen.

Voordeel 1: Fietsers gaan fluitend naar hun werk
Fietsers hebben minder stress door het fietsen. Lode Godderis van de KU Leuven onderzocht het en ontdekte aan dat een half uur intensief bewegen na een werkdag genoeg is om stressvrij thuis te komen. Dat komt omdat je op de pedalen de stresshormonen wegtrapt die je tijdens een werkdag opbouwt. Je doet bovendien nieuwe ideeën op, vindt afleiding en tankt zuurstof bij. Loopt een fietsroute door het groen, dan werkt het nóg beter.

Voordeel 2: Stipter op tijd op de fiets

Wie fietst naar zijn werk heeft in reistijd alleen maar meevallers. Als fietser heb je namelijk geen last van de files of opstoppingen waar automobilisten mee te maken hebben. Of de onvoorspelbaarheid van het openbaar vervoer. Je bent bovendien minder tijd kwijt met parkeren of overstappen.

Voordeel 3: Fitter terwijl je fietst

Onderzoek van TNO geeft aan dat werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen minder vaak ziek zijn. Ze zijn gemiddeld één dag per jaar minder ziek dan niet fietsende collega’s. Fietsen naar het werk stimuleren biedt werkgevers daarmee een bezuinigingspotentieel van 27 miljoen euro per jaar. (bron: https://bit.ly/3FQeb5B).

Voordeel 4: Volop ruimte voor fietsers

Op één auto-parkeerplaats kun je tien fietsen kwijt. Als je één parkeerplaats omtovert tot een fietsenstalling heb je niet alleen 900% meer stallingsruimte maar ook een mooie etalage voor een gezonde manier van forenzen. Met een zichtbare (en overdekte) overdekte fietsenstalling stimuleer je medewerkers om vaker de fiets te nemen.

Voordeel 5: Fietsen is flink voordeliger

Fietsen naar het werk is veel goedkoper dan andere manieren van reizen, zoals autorijden of openbaar vervoer. Je bent geen geld kwijt aan brandstof, parkeren of vervoersbewijzen. Je kunt het als werkgever extra aantrekkelijk maken door ook aan fietsers een belastingvrije kilometervergoeding te geven. Denk je als werkgever dat deze voordelen jouw werknemers over de streep haalt om meer de fiets te pakken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met onze mobiliteitsexpert Fons Dammers (info@grootschipholbereikbaar.nl) en plan een afspraak in. Hij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.   

Deel dit stuk

Meer nieuws

De Burendag 2023: Trends en beleid in duurzame mobiliteit

Maandag 25 september vond de Groot Schiphol Bereikbaar Burendag plaats in Pharos Hoofddorp. Het was een geslaagde dag waar de buren uit...

Werkzaamheden station Schiphol Airport weer van start

De komende maanden wordt er weer hard gewerkt op en aan de sporen rondom Schiphol door aannemer BAM Infra Civiel. ProRail vervangt...
Logo SADC

Officiële opening ‘groen ommetje’ en bloemrijke paden op Schiphol-Rijk

Haarlem, 13 september 2023 “Toch wel een plechtig moment!” vertelt parkmanager Dorita Megens. “Het eerste groene lunchrondje van Schiphol is een feit....
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief